Riedka vodnatá stolica
Ak máte hnačku a máte dojem, že je spôsobená chorobou, podráždeným žalúdkom, otravou z jedla alebo ak trvá dlhšie než 24 hodín, mali by ste vyhľadať lekára.
Ak máte pocit, že by príčinou hnačky mohla byť zmena stravovacieho/pitného/denného režimu, tu je pár vecí, ktoré by vám mohli pomôcť:
- Nezabudnite zvýšiť príjem tekutín a soli.
- Účinnou úľavou môže byť v prípade núdze fľaša Coca Coly (nie Light verzia) a balíček solených zemiačikov.
Tipy a triky
- Nezrelé banány
- Cukrovinky marshmallows (asi 30 kúskov za deň)
- Želatínové cukríky (asi 200 gramov)
- Jemná arašidová nátierka
- Jablkové pyré (rozvarené jablká)
- Biela ryža
- Praclíky
- Biely jogurt (možno ochutiť medom)
- Rezance/cestoviny
- Cmar
- Maranta trstinová
Zápach
- Ak je stomické vrecko správne nasadené, nemalo by byť nič cítiť.
- Po výmene stomického vrecka, uprataní použitého materiálu a spláchnutí záchoda škrtnite zápalkou a hneď ju zas zahaste. Sírová hlavička zápalky zníži/odstráni zápach.
- Niektoré potraviny môžu zápach zosilniť, ako napríklad cibuľa, cesnak, karfiol a kapusta. Bude lepšie, keď sa budete vyhýbať tým, ktoré na vás majú vplyv.
- Proti zápachu môže pomôcť pár kvapiek vanilkovej esencie alebo špeciálneho stomického pohlcovača pachov (Dansac Nodor S), ktorý nakvapkáte dovnútra vrecka.
- Pite cmar.
Pri výmene stomického vrecka zacítite iný zápach než pred vašou operáciou. Táto zmena je spôsobená vynechaním procesov hrubého čreva.
Zápach tiež môže byť známkou pretekania – môže ísť o únik črevného obsahu spojom vrecka alebo v mieste kontaktu s pokožkou. Dôležitá je okamžitá výmena stomického vrecka – jednak aby sa eliminoval zápach, ale hlavne preto, aby sme očistili a ochránili tak pokožku okolo stómie.
Nadúvanie/Plynatosť
Nie všetci ľudia produkujú rovnaké množstvo črevných plynov. Ak ste mali problém s nadúvaním už pred operáciou, nezmení sa to ani po nej. Plynatosť býva následkom niektorých potravín, prehĺtania vzduchu, pitia perlivých nápojov, rozprávania pri jedle, fajčenia a žutia žuvačiek. Potraviny, ktoré môžu spôsobovať nadúvanie. Tieto potraviny zaraďujte do svojej stravy postupne a sledujte, či vám prospievajú:
- Zelené fazuľky, fazuľa
- Karfiol, brokolica, koreňová zelenina
- Cibuľa, cesnak
- Kukurica, hrášok
- Marhule, banány
- Kapusta, špenát
- Šalátové uhorky
- Huby
- Vajcia
- Pivo
- Praclíky
- Laktóza (ak máte alergiu)
Tipy a triky, ako sa vyhnúť plynatosti:
- Žutím tabliet živočíšneho uhlia
- Pitím horúcej vody s mätovou silicou
- Pitím mätového čaju
- Pitím či konzumáciou škorice, nie však, ak ste tehotná
- Pitím či konzumáciou feniklu
- Archangelika lesná (angelika)
- Pitím či konzumáciou šalvie
- Jogurtom alebo jogurtovými nápojmi
Zablokovanie/upchatie ileostómie
Ak vám prestane ileostómia fungovať, buď kvôli zablokovaniu následkom priľnutia (vláknité spojivové tkanivo jazvy spojí dohromady dva povrchy, ktoré by normálne mali byť oddelené) alebo kvôli nestrávenému jedlu, môžete pocítiť bolesť brucha, byť nafúknutí, necítiť sa dobre alebo môžete zvracať. Zo stómie buď nebudú vychádzať žiadne výlučky, alebo len minimálne a vodnaté. Pomôcť môže pitie čistej vody a masírovanie brucha pri odpočinku. Zablokované prúdenie vo väčšine prípadov samo odznie, ak však príznaky pretrvávajú, bude vás zrejme treba hospitalizovať na pozorovanie.
Potraviny, ktoré môžu spôsobiť upchatie:
- Orechy
- Sušené ovocie
- Kokos
- Sušená zelenina
- Zelenina s vysokým obsahom vlákniny
- Špargľa
- Huby
- Zeler
- Biela dužnina citrusových plodov (konzervované ovocie nevadí)
- Čínske jedlá (s orechmi)
- Cibuľa a paprika
- Ananás, melón
- Fazuľové výhonky
- Bambusové výhonky
- Hlávkový šalát
- Popcorn
- Ovocné/rajčiakové šupky