Účinky potravín na stómiu

Tanier s jedlom
Jedlo má na stómiu a celé trávenie obrovský vplyv. Zistite, ako môžu rôzne potraviny oživiť váš jedálny lístok, a zároveň sa starať o vašu stómiu:
  • Riziko upchatia: Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú surová zelenina, orechy a semená, môžu spôsobiť obštrukciu, najmä ak máte ileostómiu.
  • Zmena farby stolice: Potraviny majú vplyv aj na farbu črevného obsahu. Červená repa mu napríklad dodá červenú farbu, čo vás môže vydesiť, aj keď obvykle nie je dôvod na obavy. Je dobré na to myslieť!
  • Dehydratácia: Ak patríte medzi tých, ktorí sú náchylnejší na stratu tekutín, vyvarujte sa konzumácie potravín s vysokým obsahom soli a kofeínu.
  • Absorpcia živín: Niektoré typy stómií môžu ovplyvniť schopnosť tela absorbovať určité živiny. Je dôležité upraviť stravu tak, aby bola vyvážená a obsahovala dostatok kľúčových vitamínov a minerálov.
Dievča raňajkuje s rodičmi v kuchyni

Ďalšie rady a tipy

Pravidelne pre vás doplňujeme zaujímavé a praktické články, aby sa vám so stómiou žilo ľahko a bez obáv. Všetky články nájdete v sekcii Život so stómiouZivot se stomii.