Medovníky

Medovníky

Suroviny:

  • 65 dkg hladkej múky
  • 25 dkg práškového cukru
  • 10 dkg medu (5 polievkových lyžíc)
  • 5 dkg rozpustenej masti alebo 100% tuku
  • 4 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do perníka
  • napotretie 1 rozšľahané vajce

Poleva:

  • 15 dkg práškového cukru
  • 1 bielok
  • citrónová šťava

Postup:

  1. Hladkú múku, práškový cukor a kypriaci prášok do perníka zmiešame v mise, pridáme 4 celé vajcia, med a rozpustený vychladnutý tuk. Spracujeme cesto, môže sa vám zdať, že sa cesto nespája, ale spracovávajte tak dlho, kým sa všetky suroviny nespoja.
  2. Spracované cesto necháme odležať do druhého dňa, môžeme sním pracovať i po2 hodinách odležaných v chlade.
  3. Vyvaľkáme plát, vykrojíme požadované tvary a prenesieme na plech vyložený mastným papierom.
  4. Pečieme pri 170 °C asi 8 až 10 minút. Po upečení ešte teplé medovníky potrieme tenkou vrstvou rozšľahaného vajca, získajú tak peknú zlatistú farbu.
  5. Vychladnuté medovníky zdobíme bielkovou polevou, ktorú pripravíme takto: 3x jemne preosiaty práškový cukor utrieme s bielkom a pridáme 2 – 3 kvapky citrónovej šťavy, hotová poleva by sa mala ťahať, prikryjeme ju mokrou utierkou a necháme 15 – 20 minút odležať.

Jednoduché recepty pre pacientov so stómiou a po operácii čriev

Kucharka
Všetky recepty je možné stiahnuť ako PDF kuchárku.