S mäsom sa nemusíte lúčiť, dôležité je však vybrať to vhodné

Grilovaná ryba na tanieri
Milujete mäso, ale máte stómiu? Dobrou správou je, že by ani tak nemalo na vašom jedálnom lístku chýbať. Niektoré jeho druhy alebo úpravy by ste však predsa len mali vylúčiť. Pripravili sme si pre vás sprievodcu mäsovým stomickým jedálnym lístkom:
  • Typ mäsa: Biele mäso, ako je kuracie a morčacie, je lepšie stráviteľné a menej mastné ako červené mäso. Ryby sú tiež dobrou voľbou, pretože sú ľahké a bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
  • Spôsob prípravy: Grilované, pečené alebo varené mäso býva lepšou voľbou než smažené alebo mastné mäso. Je dôležité vyhnúť sa ťažkým omáčkam a vysokému obsahu tuku, pretože spôsobujú tráviace problémy.
  • Porciovanie: Malá porcia mäsa sa bude vášmu telu tráviť lepšie než obrovský steak. Odporúčajú sa skôr menšie porcie mäsa doplnené napríklad o zeleninu.
  • Prežúvanie: Aby ste zabránili vzniku prekážok vo vašej stómii, pred prehltnutím každý kúsok mäsa dôkladne rozžujte.

Ďalšie rady a tipy

Pravidelne pre vás doplňujeme zaujímavé a praktické články, aby sa vám so stómiou žilo ľahko a bez obáv. Všetky články nájdete v sekcii Život so stómiou.